Naš najveći ponos je zadovoljstvo naših potrošača i njihovih porodica kada na trpezu iznesu jaja koka koje su hranjene isključivo biljnim hranivima, što garantuje zdrav i kaloričan obrok.

+381 21 714 508

Uzgajanje lešnika

lesnik

Lešnik

Naša plantaža oraha i lešnika prostire se na 6 hektara černozemskog zemljišta vrhunskog kvaliteta.

Uz nadzor stručnjaka sa Novosadskiog Instituta i saradnju sa Poljoprivrednim Fakultetom u Novom Sadu zasađene su i odgajane sorte danas poznate kao Čenejski orah i Čenejski lešnik koje karakterišu krupni i sočni plodovi izvanrednog ukusa.

Lešnici su bogati vitaminom C, kalcijumomm i gvoždjem. Lesnici sadrže bakar, mangan i predstavljaju bogat izvor vitamina E, preporučuju se za uklanjanje gorusice.

Životni vek leske je od 70-100 godina. Plod donosi od 50-70 godina. Leska počinje da rađa u 3 -4 godini. Period pune rodnosti počinje sa 7-8 godina a period rodnosti 30-50 godina.

U narodu...

U našim krajevima, verovalo se da je lešnik plod mudrosti i znanja.Kad bi lešnik bogato rodio, verovalo se da sitiže duga i jaka zima posle koje će se roditi mnogo dece.

Zato je lešnik vrlo često korišćen u svadbenim obredima, tako što bi tašta za vreme svadbenog ručka posipala zetu na glavu ovas i lešnike.

Mlada koja je delila lešnike posle prve bračne noći, na ovaj način je pokazivalada je u brak ušla nevina.

lesnik

PLANTAŽA 138