Naš najveći ponos je zadovoljstvo naših potrošača i njihovih porodica kada na trpezu iznesu jaja koka koje su hranjene isključivo biljnim hranivima, što garantuje zdrav i kaloričan obrok.

+381 21 714 508

Uzgajanje oraha

orah

Orah

Naša plantaža oraha i lešnika prostire se na 6 hektara černozemskog zemljišta vrhunskog kvaliteta.

Uz nadzor stručnjaka sa Novosadskiog Instituta i saradnju sa Poljoprivrednim Fakultetom u Novom Sadu zasađene su i odgajane sorte danas poznate kao Čenejski orah i Čenejski lešnik koje karakterišu krupni i sočni plodovi izvanrednog ukusa.

Orah je nosioc vitamina E - antioksidanta i antikancerogenog vitamina , takodje neophodnog je za normalno funkcionisanje nervnog sistema, stvaranje reproduktivnih ćelija i funkcionisanje hipofize.

Drvo oraha karakteristično je po jakom i pravom deblu prečnika i do 1,5 metara. Koren starog oraha može da dosegne i preko pet metara u zemlju. Orah može da dostigne veliku starost, preko sto godina.

U narodu...

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić.Od ploda sitno samlevenog oraha Srbi su cedili ulje za jelo i od 10 kilograma oraha dobijali litar ulja.

Drevna verovanja u afrodizijačku moć oraha zadržali su i savremeni muškarci. Taj mit nije najdirektnije dokazan, ali podizanje čitavog organizma jedenjem oraha svakako dovodi do veće živosti, boljeg zdravlja, i naravno, želje.

orah

PLANTAŽA 138